Ventspils Pilsētas svētku ietvaros notika Ventspils bibliotēkas organizētie Grāmatu svētki, kur tika godināti Ventspils autori, kuriem pēdējā gada laikā, sākot no iepriekšējiem Pilsētas svētkiem, iznākušas jaunas grāmatas. Autoru vidū arī Ventspils muzeja pārstāvji – Armands Vijups un Ieva Rupenheite.

Ventspils muzeja izdotā grāmata – Ervina Oberlendera rakstu krājums “Pētījumi Kurzemes un Zemgales hercogistes vēsturē” ir piesaistījusi lasītāju uzmanību ar apkopoto, vērtīgo informāciju par hercogistes vēsturi un sniedzot pilnvērtīgu priekšstatu par Maincas Universitātes (Vācija) emeritētā profesora Ervina Oberlendera pētījumiem šajā jomā. Rakstu krājumā ietverti 10 raksti, kas veltīti Kurzemes un Zemgales vēsturei, tās politiskajiem un sociālajiem aspektiem, hercogistes vietai kopējā Eiropas 16.-18.gs. vēsturē. Tajos aplūkoti gan hercogistes tapšanas pirmsākumi un to politiskais konteksts, gan īsumā sniegts ieskats tās pastāvēšanas vēsturē, politiskajos procesos 18.gs. un Krievijas impērijas centienos to pakļaut, par latviešu attieksmi pret vāciešiem hercogistes laikā, kā arī – par nākamā Francijas karaļa Luija XVIII uzturēšanos Kurzemē. Grāmata izdota ar Ventspils pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Ventspils bibliotēka ar grāmatas iznākšanu sveica rakstu krājuma sastādītāju – Ventspils muzeja direktora vietnieku un vadošo pētnieku Armandu Vijupu, kurš ieguldījis lielu darbu grāmatas tapšanā.

Ar prieku atzīmējam Ventspils muzeja Projektu nodaļas vadītājas, mākslinieces un rakstnieces Ievas Rupenheites ceturtā dzejoļu krājuma izdošanu. Dzejoļu krājumu „palaidiet sievieti” klajā laidusi izdevniecība “Neputns”. Arī šis izdevums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Nosaukums “palaidiet sievieti” ir krājumā iekļauta dzejoļa rinda. Tā nozīme lasāma pēc izjūtas. Viens no tvērumiem, ko piedāvā pati dzejniece: palaidiet sievieti, – tikai, ka pēc tam viņa nav jāmeklē kaut kur.

Grāmatas redaktors Kārlis Vērdiņš atzīmē: ”Ievas Rupenheites dzejoļi atklāj mērķtiecīgu darbu ar valodu, kas ļauj ieraudzīt pasauli neparastā gaismā. Viņas ceturtajā dzejas krājumā pat visikdienišķākā situācija var kalpot par atspēriena punktu valodas piedzīvojumam, kas mēdz aizšaut lasītāja asociācijas negaidītos virzienos.”

Grāmatas dizaina un ilustrāciju autors ir Jānis Murovskis. Šis bija pirmais dzejoļu krājumus, ko viņš noformēja, neskatoties uz to, ka kā grāmatu mākslinieks viņš ir strādājis daudz.

Iepriekšējie Rupenheites dzejas krājumi nominēti vairākām literatūras balvām, cerēsim, ka arī šis darbs tiks atzinīgi novērtēts.