Ventspils Amatu mājā  no 7. līdz 17.oktobrim norisinās Starptautiskais mazo formu keramikas simpozijs Navigācija XIV . Simpozijā piedalās keramiķi ne tikai no Latvijas, bet arī no Vācijas un Igaunijas  – Valda Podkalne (LV), Haralds Jegodzienskis (DE),  Elīza Hiiop (EST), Elīza Jaunzeme (LV), simpozija kurators ir Amatu mājas podnieks Jānis Kupčs.

Simpozijā šogad piedalās interesanta personība un arī Latvijā augstu novērtēts vācu izcelsmes keramiķis Haralds Jegodzienskis, kurš kādā savas izstādes pieteikumā poētiski izsakās: “Ko gan līdz vēlme materializēt, un kāpēc tas jādara? Šajā gadījumā izceļas nobēdzinātie nemateriālās pasaules dārgumi, un ir jāļauj tiem attīstīties kā sava veida “mākoņgleznām”.”

Mākslinieks Haralds Jegodzienskis dzimis 1952. gadā Kaselē, Vācijā. No 1973. līdz 1979. gadam studējis mākslas pedagoģiju Kaseles Universitātē. Tajā pašā universitātē H. Jegodzienskis ieguva diplomu tēlotājā mākslā un keramikā (1985). No 1988. līdz 1991. gadam bijis docētājs Justa Lībiga Universitātē Gīsenē (Vācija). 1991. gadā H. Jegodzienskis tika uzņemts Vācijas Mākslinieku savienībā, bet 2003.gadā – Latvijas Mākslinieku savienībā. Kopš 2007. gada mākslinieku pāris – Valda Podkalne un Haralds Jegodzienskis – dzīvo Latvijā, Ikšķiles novada Turkalnē.

H.Jegodzienskis savu radošo darbību attīstījis glezniecībā, tēlniecībā, fotogrāfijā un dzejā. Mākslinieks sarīkojis vairāk nekā 20 personālizstādes, kā arī piedalījies daudzās grupu izstādēs Vācijā, Latvijā, Luksemburgā, Šveicē, Nīderlandē, Čehijā, Austrijā, Lielbritānijā, Jaunzēlandē un citviet. H. Jegodzienskis piedalījies keramikas un tēlniecības simpozijos Latvijā, Austrijā, Ungārijā, Latvijā, Dānijā, Izraēlā, ASV, Polijā un Vācijā.

H.Jegodzienska radītās skulptūras raksturo abstrahēta forma, raupja, izteiksmīga faktūra un pirmatnīgs vēstījums.

1985. gadā mākslinieks ieguva Grand Prix apbalvojumu keramikas skulptūras jomā konkursa izstādē “Vācijas keramika” un Grand Prix apbalvojumu 1993. gadā starptautiskajā keramikas simpozijā Izraēlā. 1989. gadā Haralds nodibināja Brīvās Mākslas akadēmiju Gīsenā, kopš tā laika vada mākslas seminārus Vācijā, Austrijā, Francijā, bet 2023.gadā saņēma  Rotko muzeja iedibinātās “Martinsona balvas” Bronzas godalgu par darbu “Krams”.

17. oktobrī plkst. 18.00 ikviens laipni aicināts uz simpozija noslēgumu, kas notiks Livonijas ordeņa pilī (Jāņa ielā 17), simpozijā radīto darbu izstādes atklāšanu un mākslinieku prezentācijām.

Simpozija norisei finansiālais atbalsts saņemts Valsts kultūrkapitāla fonda “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programmā”.