1928.gadā dibinātajam Ventspils muzejam šogad sācies jauns gadu desmits, bet par notikumiem, kas saistīti ar muzeja darbību no 2008.gada līdz 2018.gadam, vēsta ieskats jubilejas cikla jaunākajā desmitgadē.

  1. gadā Livonijas ordeņa pilī tika atklāta ekspozīcija “Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām” restaurētajā pils 2. stāvā, par kuru dizaina birojs H2E saņēma prestižu apbalvojumu starptautiskā dizaina konkursā ASV, Atlantā.

Daudz jauna Piejūras brīvdabas muzeja ekspozīcijā: Smiltnieku māja, Lielirbes baptistu baznīca, vēsturisko mazbānīša staciju replikas, lokomotīves griezulis, Kalna līnija, Depo un Mazirbes stacijas preču noliktava.

Visās muzeja struktūrvienībā attīstās un arvien populārāka kļūst muzejpedagoģija, kas piesaista Ventspils muzejam jaunāko paaudzi.

Turpmāk vērienīgākās un straujākās pārmaiņas Ventspils muzeja attīstībā saistās ar Piejūras brīvdabas muzeja jaunās ēkas un ekspozīciju tapšanu. Viss jau ir sācies ar restaurēto zvejas laivu atklāšana 2018.gada vasarā.

Savukārt restaurācija muzejā no vienas darba vietas pie parasta rakstāmgalda attīstījusies līdz profesionāli aprīkotām darbnīcām, kur strādā restauratori-meistari, kas arvien pilnveidojuši savu kvalifikāciju un augstām komisijām pierādījuši amata prasmi, apmeklētāji to redz ikkatrā jaunā ekspozīcijā vai krājuma izstādē.

Šī desmitgade: mūžam nepabeidzamā Ventspils pils un mūžam mainīgais Piejūras brīvdabas muzejs, mūžam jaunā meklējumos – Amatu māja un Dorbes māja – bērniem un lieliem, dārzumīļiem un grāmatumīļiem.