Senās Kurzemes puses “riktes”, II

Ventspils muzejs ik nedēļas līdz pat jaunajam gadam apņemas sniegt jūsu uzmanībai kādu īpašu Kurzemes puses 18.gs. “rikti”. Receptes no senas pavārgrāmatas: turpinājums.

 

Vēsākam laikam stingrāks paēdiens. “Vēršu mēle ar vilkudrīceklēm”

“Tā mēle top ūdenī un sāli izvārīta, āda novilkta, [mēle] gareniski sagriezta un ar drusciņ sviesta pannā uz abām pusēm dzeltenbrūna izcepta. Tā sula [mērce] top tā taisīta: ņem sausas jeb arī zaļas [svaigas] vilkudrīcekles [mežrozīšu augļus] un vāri tās ūdenī mīkstas un biezas, izkās caur skaidru drānu un pieliec cukuru, kanēli, citronu mizu, pāris karotes vīna un drusciņ sviesta, lai [ šis maisījums] vēl kādu brīdi vārās, [līdz] ka tumīgs top, un pārlej tās mēles jeb uzdod to sulu [mērci] atsevišķā sulu kausiņā [ mērces traukā].”

Nedaudz mūsdienu lasītājam piekārtota 1796.gada recepte