No 16. līdz 22.septembrim Ventspils pilsētvidē norisinās Ventspils muzeja organizētais J.F. Tīdemaņa glezniecības plenērs 2024’. Plenērā šogad piedalās Latvijā pazīstami mākslinieki – Guna Millersone, Sandra Krastiņa, Kristīna Keire, Edgars Vērpe, Arnis Martinelli un Romualdas Balinskas (LT).

Plenēra norises laikā Ventspils muzejs iepazīstina ar māksliniekiem, kuru veikumu var redzēt no 21. septembra izstādē Livonijas ordeņa pilī.  

Esiet pazīstami, – Edgars Vērpe!

Edgars Vērpe piederīgs t.s. “Maigo svārstību” grupai un paaudzei, tomēr vairākos posmos bijis spiests atteikties no radošās darbības, savu enerģiju veltot gan J.Rozentāla Mākslas skolas reformām, gan darbam Valsts Kultūrkapitāla fondā.

1981. gadā Edgars Vērpe beidz Latvijas Mākslas akadēmijas gleznotāja Edvarda Grūbes vadīto Pedagoģijas nodaļu. No 1980. gada E. Vērpe sāk piedalīties izstādēs ar klusajām dabām, niansēti tonāli veidotām kompozīcijām, desmitgades beigas iezīmē ekspresīvi, ar zemtekstu veidoti darbi, kuru simbolismā nolasāma pretestība tā laika padomju iekārtai. 20.gs. 90 gadi atnes joprojām kaislīgajam makšķerniekam savu īpašo tēlu – zivs formu, kas tiek realizēta daudzveidīgās faktūrās un tonalitātēs.

Reaģējot uz pasaules politikas norisēm, 2017.gadā top jauns darbu cikls “Interešu konflikts”, kurā ideālā zivs forma transformējusies mīnas siluetā, bet pirms gada (2023.gada septembris – oktobris) Jūrmalas muzejā bija skatāma iespaidīga izstāde “Tumsas zīmogs”. Milzīgie šūnu kartona apjomi, kurus mākslinieks bija ārdījis un dedzinājis, noklājot ar savām izjūtām, skaudri un precīzi atsaucās uz Ukrainas kara notikumiem. Edgaram Vērpem joprojām svarīga ir materialitāte, radītā mākslas darba faktūra, kas tik ļoti provocē skatītāju tiešai mākslas saskarei.